Przychodnia.pl
Czesława, Agnieszki   Niedziela 20. Kwietnia 2014r
Gdy boli i choruje wątroba...
Wątroba jest wielką fabryką chemiczną a zarazem naszym osobiste kucharzem i lekarzem. W jej wnętrzu znajdują się tysiące komórek zwanych hepatocytami. Hepatocyty pełnią dwie podstawowe role: przetwarzają „surowe” składniki odżywcze wchłonięte w jelicie cienkim w substancje lepiej przyswajalne przez komórki naszego ciała oraz odtruwają organizm z substancji toksycznych. Gdy boli wątroba - oznacza to, że hematocyty nie mogły poradzić sobie z zadaniami kucharskimi lub odtruwającymi, jakie znalazły w naszym jadłospisie.
Jak trawi wątroba?
Białka, tłuszcze, węglowodany, składniki mineralne i witaminy docierają do wątroby, jako „prefabrykaty” do obróbki chemicznej. W różnych przemianach biochemicznych zmieniają się one w pokarm strawny dla naszych komórek i tkanek.
Co nam zgotuje osobisty kucharz?
Najważniejszą rolą wątroby jest przemiana glukozy w glikogen - podstawowe „paliwo” dla wszystkich tkanek naszego ciała oraz syntetyzowanie białka z różnych aminokwasów oraz kwasów tłuszczowych z węglowodanów i aminokwasów. Z tychże kwasów tłuszczowych w wątrobie powstaje cholesterol i żółć - substancja niezwykle ważna dla trawienia tłuszczy.
Kiedy kucharz staje się lekarzem...
Wówczas wątroba przetwarza również wprowadzone do ustroju substancje toksyczne w związki neutralne. Dlatego żywienie chorej wątroby jest nie mniej ważne niż leczenie i musi być dopasowane do jej aktualnego stanu zdrowia.
Szczególnie nie lubi alkoholu...
Gdyż pod wpływem wysokoprocentowych trunków, pitych systematycznie i w nadmiarze następuje blokowanie pracy hematocytów, poprzez odkładanie się w nich tłuszczu. Stłuszczona wątroba rozrasta się. Dalsze zatrucie alkoholem prowadzi do zapalenia - wątroba staje się obrzęknięta i bolesna, występuje złe samopoczucie, gorączka, żółtaczka.
Wątroba nie lubi też nadmiaru tłuszczu w diecie i w ogóle nadmiaru kalorii. Bowiem nie tylko nadmiar tłuszczu, lecz również nadmiar białka i węglowodanów w pożywieniu może doprowadzić do groźnej choroby, jaką jest jej stłuszczenie.
Choroby wątroby to:
Przewlekłe zapalenie, marskość, toksyczne uszkodzenie, stłuszczenie. Stanowią one poważne zagrożenie dla zdrowia. Częstymi przyczynami tych schorzeń są wirusowe zapalenia typu A, B, C, nadużywanie niektórych leków, zatrucia (np. grzybami) itp.
Kłopotliwe jest leczenie farmakologiczne, gdyż stosowane w przewlekłych chorobach wątroby leki nie zawsze przynoszą pożądane rezultaty. Przy zbyt długim stosowaniu farmaceutyków dochodzi niekiedy do uszkodzeń narządów miąższowych, w tym również wątroby Korzystnie jest wspomagać leki odpowiednią dietą - W przewlekłych stanach zapalnych wątroby stosuje się zwykle dietę wysokobiałkową, przekraczającą od 50 do 100 proc. normalną podaż, z dużą zawartością witamin. Celem takiej diety jest dostarczenie wszystkich składników pokarmowych niezbędnych do odnowy komórek wątrobowych. Natomiast u chorych z wodobrzuszem zmniejsza się podawanie białka co najmniej o 50 proc. poniżej normy, a w śpiączce wątrobowej wyłącza się całkowicie na jakiś czas białko, nawet przy żywieniu dożylnym.
Planując dietę trzeba pamiętać:
Że chorzy mają objawy towarzyszące - brak łaknienia, wzdęcia, zaburzenia trawienia itp. Żywienie nie powinno więc być schematyczne, lecz dostosowane do sytuacji i urozmaicone. Najlepiej, jeśli podajemy choremu 5 posiłków.
W leczeniu wątroby, oprócz diety szczególnie pomocne są zioła
Wyciągi z nasion ostropestu plamistego i ziela karczochów oraz cały zestaw ziół regenerujących wątrobę (podajemy zestaw opracowany przez ojców Bonifratrów). Ich przewaga nad środkami pochodzenia chemicznego polega na tym, że mogą być stosowane bez porównania dłużej, nie doprowadzając do poważniejszych uszkodzeń miąższu wątroby, i lepiej hamują procesy chorobowe w komórce wątrobowej.
Przykład typowego jadłospisu w przewlekłych chorobach wątroby
Śniadanie:
Kasza manna na mleku i wywarze z warzyw, pieczywo mieszane - chleb pszenny i pieczywo półcukiernicze, masło, pasta z sera twarogowego (i pomidorów), miód, napój z dzikiej róży. Śniadanie II: Galaretka z ryby, bułka, jabłko w sosie waniliowym.
Obiad:
Zupa jarzynowa z lanym ciastem, pulpety z cielęciny, marchew gotowana, sałata zielona polana kefirem, ziemniaki puree, kompot z jabłek. Podwieczorek:
Koktajl mleczno-warzywno-owocowy, biszkopty. Kolacja: Pierogi leniwe, surówka z jabłek, herbata z cytryną.
Recepta ziołowa ojców Bonifratrów na leczenie marskiej wątroby.
Kwiatostan kocanki (Inf. Helichrysi) 50,0
Liść pokrzywy (Fol. Urticae) 50,0
Kłącze perzu (Rhiz. Agropyri) 50,0
Korzeń mniszka (Rad. Taraxaci) 50,0
Ziele drapacza (Hb. Cnici benedicti) 50,0
Korzeń omanu (Rad. Inulae) 50,0
Liść borówki czernicy (Fol. Myrtilli) 50,0
Liść melisy (Fol. Melissae) 50,0
Korzeń cykorii (Rad. Cichorii) 50,0
Liść brzozy (Fol. Betulae) 50,0
Kora kruszyny (Cort. Frangulae) 50,0
Recepta homeopatyczna.
Na zapalenie wątroby
- ostre i bezbolesne Phosphorus D12
- ostre z bólami Bryonia D4 - 5 x dziennie po 5 kropli
Na marskość wątroby (poalkoholowe stłuszczenie) Sulfur D6 - 3 x dziennie po 1 tabletce
koniec
lek. med. KRZYSZTOF PIETRASZKIEWICZ
Ostatnio na Forum ...
Marcin 2014-04-17 15:22:20
mam 35 lat, od piętnastu cierpię na sporadyczne ataki migreny aurowej. Na atak migreny nie miałem sposobu, Pomagało tylko połżenie się spać w ...
e-Rzecznik 2014-04-17 11:20:01
Osoby chore na migren─Ö powinny stosowa─ç si─Ö do zalece┼ä specjalisty, przestrzega─ç diety, czasem zmieni─ç tryb ┼╝ycia. Najlepiej je┼Ťli skorzystaj─ ...
mirtol60 2014-04-15 21:58:43
Robi┼éem badanie /kolonoskopi─Ö/ w Ozimku.Podej┼Ťcie do pacjenta jak i do badania jak na XXI wiek przysta┼éo.Badanie pod znieczuleniem/70z┼é/ barak ja ...
SZUKAJ w Serwisie

BIULETYN

Wpisz swój e-mail
Pytanie do lekarza !!!
Cukrzyca ciężarnych
Zobacz odpowiedź lekarza Diabetologa
Najczęściej zadawane pytania Zadaj pytanie
Spis treści
-Łabędzia szyja
-Śniadanie - rzecz ważna
-ABC wiedzy o rozruszniku serca
-Andropauza i co dalej
-Antykoncepcja (niektóre popularne metody)
-Astma
-Bańki akupunkturowe na przeziębienie
-Brodawki - jak się pozbyć?
-Bruksizm, czyli zgrzytanie zębami
-Ceramidy i skóra
-Chrypka
-Ciążowe dolegliwości
-Creutzfeldta-Jakoba choroba
-Dobrze spać
-Głodne, chore włosy... i łupież!
-Gdy boli i choruje wątroba...
-Grypa - jak ją leczyć?
-Jak dbać o twarz ?
-Jedz bo zdrowe - czarna rzodkiew
-Jedz bo zdrowe - kapusta
-Jedz bo zdrowe - seler
-Jedz bo zdrowe - szparagi
-Kalkulator kalorii dla sportowców
-Katar sienny - pytania do lekarza
-Kefir zapobiega siwiźnie!
-Komputer i oczy
-Leczenie trądziku (2)
-Nie dajmy się grypie
-Nie tylko do herbaty
-Niebezpieczne kleszcze
-Odczulanie dietą - Alergia
-Prawidłowy rozwój płodu a kwas foliowy
-Przeczytaj - zastosuj !
-Skręcenie stawu kolanowego
-Trądzik bez tajemnic (1)
-Uwaga - kąsające owady
-WĄGLIK – niebezpieczna choroba
-Wegetarianizm - wciąż kontrowersyjny?
-Woda mineralna rozpuszcza kamienie nerkowe
-Wygraj z wiosną
Twój komentarz
Dodaj nowy komentarz




Design by Media Park Sp. z o.o. ® © 1999 & 2014