Przychodnia.pl
Bogny, Apolinarego   Środa 23. Lipca 2014r
Alkohol i nadciśnienie
Alkohol, papierosy, kawa, sposób odpoczynku, rodzaj i warunki pracy – to wyznaczniki stylu życia, które wpływają na układ krążenia i pracę serca. Osoby z nadciśnieniem tętniczym regularnie wspomagające trawienie tradycyjnym drinkiem nie zdają sobie sprawy, w jakim stopniu ich ulubiona używka wpływa na inicjację lub pogłębienie się choroby nadciśnieniowej.
Alkohol szkodzi czy pomaga?
Niektórzy bezgranicznie wierzą w korzystne działanie alkoholu na organizm. – Pół szklanki wina przedłuża życie – twierdzą domorośli znawcy wzorujący się na zwyczajach Francuzów. Inni wskazują na długowieczność Gruzinów gustujących w winie i w swych słynnych koniakach. Co więcej zdarza się, że niektórzy lekarze głoszą pogląd, że kieliszek koniaku dobrze robi na serce. Nie zawsze jednak i nie w każdej chorobie serca można pić alkohol. Co więcej, nie każde nadciśnienie pozwala na codzienne spożywanie trunków nawet w małych ilościach.
Prawda o piciu alkoholu ma jak zwykle dwa oblicza – przyzwalające i zakazujące.
Z jednak strony w umiarkowanych ilościach alkohol łagodzi stresy, uspokaja, ułatwia zasypianie, zmniejsza ból, działa moczopędnie - ktoś mógłby pomyśleć, że jest to środek skuteczny w leczeniu wielu chorób. Tymczasem nie! Alkohol nie tylko nie jest lekiem, ale może być przyczyną powstawania wielu chorób, m.in układu krążenia, w tym nadciśnienia tętniczego. A ponadto chorób wątroby, układu nerwowego i wielu innych. A przede wszystkim JEST ŚRODKIEM WYWOŁUJĄCYM SILNE UZALEŻNIENIE KTÓRE SAMO W SOBIE JEST CIĘŻKĄ CHOROBĄ.
Kiedy alkohol jest bezwzględnie zabroniony?
Znany kardiolog – prof. dr hab. med. Andrzej Kaliciński ostrzega, że, nie wolno nam pić, nawet przysłowiowego „naparstka” w następujących chorobach i sytuacjach:
  • w ostrej niewydolności serca;
  • w przebiegu migotania przedsionków i niebezpiecznych zaburzeniach rytmu serca;
  • w chorobie zwanej kardiomiopatią alkoholową, (o czym powinien nas poinformować nasz lekarz);
  • jeśli ktokolwiek z najbliższej rodziny ma skłonność do alkoholizmu.
Czy osoby nie cierpiące na powyższe schorzenia mogą bezpiecznie pić alkohol w małych ilościach?
Dla każdego wypijającego dziennie jeden lub dwa drinki do obiadu, czy kolacji wpływ niewielkich ilości alkoholu na obniżenie ciśnienie krwi może być zaskoczeniem. Kieliszek wina, czy mały kieliszek wódki (25 ml) lub kufel piwa jeszcze nie zaszkodzi zdrowiu, jeśli nie ma wyżej wymienionych przeciwwskazań. Odwrotnie, może wystąpić nawet korzystny efekt w postaci rozszerzenia drobnych naczyń krwionośnych (tzw. efekt hipotensyjny), co ułatwia przepływ krwi i obniża ciśnienie rozkurczowe.
Alkohol alkoholowi nierówny?
Alkohol ma różny skład i stężenie - występuje wszakże w postaci wina, wysokoprocentowej wódki, ziołowych nalewek, piwa, koktajli, itp. Wysokoprocentowe alkohole mają liczne odmiany, np. wspomniany wyżej „leczniczy” koniak, czy nasercowe nalewki ziołowe (np. głogowa). Negatywny wpływ alkoholu na układ krążenia może być łagodzony poprzez rozcieńczenie – np. whisky z wodą sodową, czy mieszanie z sokiem owocowym, np. koktajle. Różnie oceniany jest przez lekarzy wpływ tych trunków na zdrowie, nie tylko ze względu na ilość wchłoniętego alkoholu, ale i na ich jakość.
Kieliszek wina na zdrowie?
Czy przysłowiowy kieliszek czerwonego wina wypijany przez Francuza do obiadu ma rzeczywiście dobroczynne działanie wina na zdrowie? Wino jest wprawdzie napojem alkoholowym, lecz zawiera wiele substancji biologicznie aktywnych pochodzących z owoców oraz z produktów metabolizmu drożdży. To one sprawiają, że pożytki picia wina w małych ilościach wydają się przewyższać nad obawami przed konsekwencjami uzależnienia.
A co mówi medycyna o wpływie wina na krążenie krwi?
Z wielu badań wiadomo, że czerwone wino zawiera liczne związki fenolowe, flawonole, antocyjany i rozpuszczalne taniny. To są silne przeciwutleniacze, które na drodze chemicznej lub enzymatycznej są w stanie hamować utlenianie tłuszczu we krwi - tzw. lipoprotein, których ilość określana jest w standardowym badaniu krwi. Przeciwdziała to powstawaniu złego cholesterolu inicjującego rozwój miażdżycy, a tym samym zapobiega chorobie niedokrwiennej serca oraz groźbie zakrzepicy i zawału.
Czy są w winie inne lecznicze związki zapobiegające chorobom naczyń krwionośnych, nadciśnieniu i niebezpiecznym zakrzepom?
Niedawno odkryto rezweratrol – jeden ze związków fenolowych zawartych w winie. Substancja ta jest wręcz nieoceniona w profilaktyce chorób niedokrwiennych, ponieważ hamuje produkcję wolnych rodników tlenowych. Wykazano też, że wino czerwone zapobiega „zlepieniu się” płytek krwi, zaś rezweratrol ma własność zmniejszenie masy zakrzepów krwi. Ponadto związek ten w swym działaniu wykazuje synergizm (pozytywne współdziałanie) z innym silnym środkiem przeciwzakrzepowym – aspiryną, co może mieć duże znaczenie w zapobieganiu zawałom mięśnia sercowego i innym chorobom niedokrwiennym. Na pytanie - czy wino może być polecane na „receptę”? – odpowiadamy – w zasadzie tak, ale tylko 1 drink i to tym, którzy nie mają wspomnianych przeciwwskazań ( najlepiej w domu, po pracy).
A może piwo jest zdrowsze?
Do warzenia piwa najczęściej używa się ziarna jęczmienia, szyszki chmielowe, specjalne drożdże piwne i odpowiednią wodę. To powoduje, że w tym napoju znajdują się cenne dla organizmu witaminy (B1, B2, B6, PP, H, biotyna, kwas foliowy), garbniki, niewielkie ilości węglowodanów, białek, kwasów organicznych i biopierwiastków. Dzięki temu slogan – piwo krzepi – w dużym stopniu odpowiada prawdzie. Jest też w piwie ziółko nadające piwu orzeźwiającą goryczkę – chmiel.
Chmiel to lecznicze zioło, którego składniki leczą?
Faktem jest, że wiele składników cennego zioła, jakim jest chmiel jest obecnych w piwie. Stąd trunek pobudza łaknienie, ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów. Ma też właściwości moczopędne, szczególnie cenne we wspomaganiu leczenia chorób nerek i pęcherza moczowego. Co ciekawe ma też działanie uspokajające, łagodzi stany zwiększonej drażliwości, ułatwia zasypianie, ale pod warunkiem, że nie pijemy piwa za dużo!
Niektórzy twierdzą, że piwo jest lekiem...?
Piwo z pewnością nie jest lekarstwem, chociaż niekiedy lekarze zalecają je – czasem chorym na nerki, ponieważ działa moczopędnie i „ściąga” płyny ustrojowe z różnych tkanek. Ale uwaga! Warto pamiętać, że litr piwa (2 duże kufle) zawiera zwykle około 50 - 60 ml czystego alkoholu, (co odpowiada blisko 2 drinkom wódki), a w związku z tym jest to też trunek, który stale konsumowany może doprowadzić do uzależnienia alkoholowego. W żadnym przypadku nie powinny go pić dzieci, ponieważ nawet piwo zwane bezalkoholowym zawiera do 1,2% alkoholu etylowego!
W jakich ilościach alkohol zaczyna szkodzić?
Szeroko zakrojone badanie wśród angielskich pielęgniarek wykazało, że duży kufel piwa, dwa kieliszki wina lub jeden kieliszek wódki nie mają wpływu na wzrost ciśnienia tętniczego krwi. Jednak picie większych ilości alkoholu powoduje stały wzrost ciśnienia krwi i prowadzi do nadciśnienia tętniczego. W porównaniu z abstynentkami, kobiety pijące dwa-trzy drinki dziennie miały o 40% większą skłonność do nadciśnienia tętniczego, zaś przy piciu większej ilości alkoholu ryzyko to było o 90% większe.
Od jakiej ilości alkoholu wzrasta znacząco ciśnienie krwi?
Zauważono, że decydującym jest nie tylko przekroczenie wspomnianej już bariery 2 drinków dziennie, lecz przede wszystkim długotrwałe i regularne spożywanie alkoholu. Wówczas, porcja w wysokości około 30 –60 ml czystego alkoholu (!) (w przybliżeniu 1-2 drinki) powoduje wzrost rozkurczowego, jak i skurczowego ciśnienia tętniczego. Ponadto alkohol zakłóca wchłanianie leków obniżających ciśnienie krwi.
Jak rozumieć słowo drink w przypadku wódki, wina i piwa?
Proponujemy odwołać się do naukowców, którzy dość dokładnie zbadali pojemność kieliszków i kufli i proponują rozumieć przez 1 drink:
  • 45 ml 80% alkoholu /około 100 mil, tzw. „setka” 40% wódki, koniaku
  • 150 ml wina;
  • 350 ml ml piwa w butelce lub kuflu; lub napoju chłodzącego na bazie wina (np. aperitif, koktajl, itp.).
Czy szkodliwość alkoholu zależy od indywidualnej odporności na jego działanie?
Tak. Podobnie, jak to ma miejsce z solą kuchenną – istnieją „alkoholowrażliwe” jednostki. Organizm takich ludzi źle znosi nawet niewielką ilość alkoholu, reagując zmianami chorobowymi i wzrostem nadciśnienia.
Czy wiek zmienia dozwoloną miarkę?
Jeśli umiarkowane spożycie alkoholu definiuje się, jako 1-2 drinki dziennie dla mężczyzny – to kobiety i osoby po 65 roku życia tolerują tylko połowę tej objętości, bez szkody dla zdrowia. U kobiet i osób starszych mniejsza jest zawartość wody w organizmie – toteż większe jest stężenie alkoholu we krwi.
Kiedy alkohol szkodzi każdemu?
Problem jednoznacznej szkodliwości alkoholu zaczyna się wtedy, kiedy pije się niemało i to codziennie, zaś w tygodniu jest to więcej, niż 15 standardowych drinków. Wypijanie więcej, niż 15, czy 20 drinków tygodniowo może znacząco podwyższyć ciśnienie krwi.
Na koniec coś optymistycznego, czyli informacja dla tych, co mają nadciśnienie i zrezygnowali z codziennych kilku drinków.
Ograniczenie picia u nadmiernie pijących a zwłaszcza całkowita abstynencja – w ciągu kilku tygodni powoduje znaczące obniżenie ciśnienia krwi, a niekiedy jego normalizację. Powyższy efekt - udokumentowany wiarygodnymi badaniami osób, które rzuciły codziennego drinka skłania do apelu do osób z nadciśnieniem nadużywających silnych trunków.
APEL DLA ZDROWIA
Jeśli twoje ciśnienie jest wysokie - powinieneś zrezygnować z regularnego zażywania alkoholu w dotychczasowych ilościach, zwłaszcza, jeśli przekraczają one wspomniane 15 – 20 drinków tygodniowo lub 2 kufle piwa codziennie (w sumie powyżej 1 litra piwa). Nie oznacza to, że od razu musisz stać się z dnia na dzień abstynentem. Spróbuj ograniczyć alkohol do 1/2 drinka dziennie ( np. 50 mil - 40% wódki lub koniaku), czy 1 kufla piwa (1/2 l), a przez 3 dni w tygodniu nie pij wcale.
Oprac. mgr Edward Ozga Michalski
Konsultacja prof. dr hab. med. Andrzej Danysz
Ostatnio na Forum ...
makmag 2014-07-23 21:05:06
Po przeczytaniu i przejrzeniu wielu post├│w, bardzo si─Ö ba┼éem zabiegu. Wnioski jakie wyci─ůgn─ů┼éem, to przede wszystkim b├│l i wstyd, podczas zabi ...
makmag 2014-07-23 19:46:51
Witam. Korzystaj─ůc z chwili spokoju, chcia┼ébym przedstawi─ç Wam swoj─ů opinie na temat kolonoskopii. Mam 42 lata i nie dawno omal nie po┼╝egna┼éem ...
ania 2014-07-22 23:55:15
Z ┼╝elami to nie wolno przesadza─ç. JE┼Ťli moge podrzuci─ç to bardzo fajne s─ů gryzako┼Ťliniaki, gryzaczek zawsze jest z ma┼éym pod buzi─ů a ┼Ťliniak ...
SZUKAJ w Serwisie

BIULETYN

Wpisz swój e-mail
Pytanie do lekarza !!!
Cukrzyca ciężarnych
Zobacz odpowiedź lekarza Diabetologa
Najczęściej zadawane pytania Zadaj pytanie
Spis treści
-„Ciśnienie tętna”
-Alkohol i nadciśnienie
-Chrapiącym grozi nadciśnienie?
-Guz chromochłonny - przyczyna nadciśnienia?
-Jak mierzyć ciśnienie?
-Leczą nadciśnienie - ochraniają tętnice
-Miażdżyca i nadciśnienie
-Nadciśnienie i przerost serca
-Nadciśnienie naczyniowo-nerkowe
-Nadciśnienie oporne na leczenie
-Nadciśnienie tętnicze
-Nadciśnienie tętnicze - pytania do lekarza
-Nadciśnienie tętnicze i sól
-Nadciśnienie w wieku podeszłym
-Nadciśnienie, styl życia i ryzyko zawału
-Nikotyna i nadciśnienie
-Nowoczesna diagnostyka nadciśnienia tętniczego
-Nowoczesne leki na nadciśnienie
-Ochrona tętnic przed miażdżycą – głóg i magnez
-Odchudzanie pomaga w leczeniu nadciśnienia
-Podejrzenie choroby wieńcowej
-Potas leczy nadciśnienie?
-Ryzyko nadciśnienia i nadwaga
-Sport a nadciśnienie
-Zakrzepica i zawał




Twój komentarz
Dodaj nowy komentarz




Design by Media Park Sp. z o.o. ® © 1999 & 2014
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.