Przychodnia.pl
Bronisława, Idziego   Poniedziałek 1. Września 2014r
Co w jedzeniu odchudza? (2)
O tym, iż treningi i dieta prowadzą do redukcji wagi, wiedzą wszyscy. Nie wszyscy wiedzą, że oto pojawia się nowa perspektywa! Nie trzeba ćwiczyć, nie trzeba się głodzić, można jeść do woli, a nawet ponad apetyt i… waga spada.
Aminokwasy – hormony na talerzu.
Jest to możliwe dzięki „hormonalnemu” działaniu aminokwasów. Podczas wysiłku pracują mięśnie, a pracując – zużywają energię. Jednakże mięśnie nie gromadzą zbyt wiele zasobów energetycznych. Kiedy zaczyna brakować im substancji energetycznych, w energię zamieniają elementy własnej struktury. Ponieważ mięśnie zbudowane są z aminokwasów, substancje te zostają uwolnione, aby posłużyć do wytworzenia energii. Uwalniane przedostają się do mózgu, informując, że mięśniom brakuje energii. W tej roli aminokwasy upodabniaja się do hormonów – gdyż tak jak one niosą ważne dla organizmu informacje. Mózg przyjmuje te informacje i uruchamia „program ratunkowy” – tak kreuje obraz hormonalny i metaboliczny ciała, aby powstrzymać destrukcję białek mięśniowych absolutnie niezbędnych do życia (np. mięsień sercowy), a wykorzystać na potrzeby energetyczne tłuszcz zapasowy (który szpeci nasze sylwetki).
Napływ aminokwasów do mózgu możemy uzyskać również wtedy, gdy spożyjemy wysoką porcję białka (sery, mięso, ryby i jaja). Aminokwasy mylnie poinformują organizm o rzekomo wykonywanej pracy (efekt ergogeniczny). Tłuszcz zostanie spalony, a „konsument” straci na wadze.
Najważniejszymi składnikami pokarmowymi dla organizmu człowieka są węglowodany – cukry. Gdy brakuje ich w pożywieniu, to choćby posiłek był niezwykle obfity objętościowo (np. kilogram sera na raz), organizm będzie uważał, że głoduje. Sery, mięso, ryby czy jaja prawie w ogóle nie zawierają węglowodanów. Po bogatobiałkowym posiłku to właśnie aminokwasy, przedostając się do mózgu, informują o niedostatku węglowodanów. Mózg znowu wysyła na ratunek hormony z zadaniem rozbicia tłuszczu zapasowego w celu wyprodukowania niezbędnych węglowodanów. Znowu zużywane są tłuszcze, a łakomczuch nie tyje, ale chudnie.
Aminokwasy jak witaminy.
Niektóre z aminokwasów spełniają ponadto funkcje podobne do witamin – są katalizatorami reakcji chemicznych. Witaminopodobnym aminokwasem jest L-karnityna.
L-karnityna zawiaduje spalaniem tłuszczów. Bez jej udziału tłuszcz nie może zostać zamieniony w energię. Dlatego organizm produkuje znaczną jej ilość wtedy, kiedy nasila przemiany tłuszczowe podczas wysiłku lub głodzenia. Jeśli dodatkowo podamy L-karnitynę z pokarmem, organizm odniesie wrażenie, że… pracuje i jest głodzony. Tak więc L-karnityna, wprawdzie przez odmienny mechanizm, jednak podobnie jak inne aminokwasy, indukuje efekty ergogeniczny i ergonomiczny. W wielu badaniach dowiedziono, że nasila utratę tkanki tłuszczowej.
Suplement – góra żarcia w tabletce.
L-karnityna, podobnie jak inne aminokwasy, występuje w naturalnym pożywieniu. Aby działała odchudzająco, trzeba byłoby jeść bardzo dużo pokarmów bogatobiałkowych, bogatych także w tłuszcze i cholesterol. Taka dieta jest obwiniana o sprzyjanie nowotworom, chorobom serca i miażdżycy naczyń. Obżarstwo nie jest więc korzystne dla zdrowia.
Jednakże nie mamy powodów do zmartwienia. Rynek spożywczy oferuje substytuty (zamienniki) żywności, w postaci suplementów odżywczych – wysublimowanych, skoncentrowanych i odpowiednio zestawionych składników pokarmu, „upakowanych” w małych tabletkach.
W takiej formie możemy korzystać również z ergogenicznych i ergonomicznych aminokwasów, nazywanych potocznie „spalaczami tłuszczu”, takich jak: L-karnityna, L-arginina czy L-ornityna.
Zestawy tabletkowanych aminokwasów pojawiły się w aptekach. Warto spróbować – podobno działają rewelacyjnie!
Składnikami pokarmu, które „pochłaniają” tłuszcz, są aminokwasy. Obfitują w nie produkty wysokobiałkowe: sery, mięso, ryby i jaja. Wprowadzone do organizmu, w odpowiednio wysokiej dawce, wywołują podwójny efekt – ergogeniczny (pracotwórczy) i ergonomiczny (ekonomizujący energetykę). W obu efektach mamy do czynienia z oszukiwaniem organizmu. W pierwszym przypadku organizm odnosi wrażenie, że… wykonuje pracę fizyczną, w drugim – że… jest głodzony.
mgr farm. SŁAWOMIR AMBROZIAK
Ostatnio na Forum ...
Andrzej 2014-08-29 23:42:00
Nie doda┼éem ┼╝e ca┼ée opakowanie Naltreksonu to 28 tabletek po 50 mg ka┼╝da, koszt oko┼éa 280 z┼éotych za opakowanie ale wystarcza na p├│┼éroczn─ů ...
Andrzej 2014-08-29 23:18:44
Batrdzo dobrze wspomaga organizm i daje mu siłę do obrony Naltrekson w małych dawkach od 1,5mg do 4,5 mg podawany z kwasem Alfaliponowym w dawce ...
janina 2014-08-28 23:34:08
Miałam tak częste ataki migreny,że nie byłam w stanie pracować ,spać i normalnie funkcjonować.Poradzono mi abym skorzystała z akupunktury.Zde ...
SZUKAJ w Serwisie

BIULETYN

Wpisz swój e-mail
Pytanie do lekarza !!!
Cukrzyca ciężarnych
Zobacz odpowiedź lekarza Diabetologa
Najczęściej zadawane pytania Zadaj pytanie
Spis treści
-ASPARAGINIANY - klucz do zdrowia
-b.db. ┼╗elki
-Co w jedzeniu odchudza? (1)
-Co w jedzeniu odchudza? (2)
-Cukierki Głogowe
-Cukierki Melisowe
-Cukierki Pokrzywowe
-Cukierki Szałwiowe
-Czym się odchudzać?
-Dieta i mlecznobiały uśmiech
-Dieta leczy reumatyzm
-Głodzenie jedzeniem
-Gdy puchnie i boli pomaga kolagen
-Jod wspomaga odchudzanie
-┼╗elki ParaMisie
-Magnez – koi nerwy
-Magnez - energia dla szarych komórek
-Magnez chroni przed toksynami
-Magnez chroni serce
-Magnez pomaga dzieciom
-Potas chroni przed nadciśnieniem tętniczym
-Potrójna siła potasu
-Super deo
-Wapń – budulec dla kości
-Wapń dobrze przyswajany
-Wysiłek bez wysiłku
-Z widelcem na mikroby
Twój komentarz
Dodaj nowy komentarz




Design by Media Park Sp. z o.o. ® © 1999 & 2014
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.