Przychodnia.pl
Wiktora, Eustachego   Niedziela 29. Marca 2015r
Co w jedzeniu odchudza? (2)
O tym, iż treningi i dieta prowadzą do redukcji wagi, wiedzą wszyscy. Nie wszyscy wiedzą, że oto pojawia się nowa perspektywa! Nie trzeba ćwiczyć, nie trzeba się głodzić, można jeść do woli, a nawet ponad apetyt i… waga spada.
Aminokwasy – hormony na talerzu.
Jest to możliwe dzięki „hormonalnemu” działaniu aminokwasów. Podczas wysiłku pracują mięśnie, a pracując – zużywają energię. Jednakże mięśnie nie gromadzą zbyt wiele zasobów energetycznych. Kiedy zaczyna brakować im substancji energetycznych, w energię zamieniają elementy własnej struktury. Ponieważ mięśnie zbudowane są z aminokwasów, substancje te zostają uwolnione, aby posłużyć do wytworzenia energii. Uwalniane przedostają się do mózgu, informując, że mięśniom brakuje energii. W tej roli aminokwasy upodabniaja się do hormonów – gdyż tak jak one niosą ważne dla organizmu informacje. Mózg przyjmuje te informacje i uruchamia „program ratunkowy” – tak kreuje obraz hormonalny i metaboliczny ciała, aby powstrzymać destrukcję białek mięśniowych absolutnie niezbędnych do życia (np. mięsień sercowy), a wykorzystać na potrzeby energetyczne tłuszcz zapasowy (który szpeci nasze sylwetki).
Napływ aminokwasów do mózgu możemy uzyskać również wtedy, gdy spożyjemy wysoką porcję białka (sery, mięso, ryby i jaja). Aminokwasy mylnie poinformują organizm o rzekomo wykonywanej pracy (efekt ergogeniczny). Tłuszcz zostanie spalony, a „konsument” straci na wadze.
Najważniejszymi składnikami pokarmowymi dla organizmu człowieka są węglowodany – cukry. Gdy brakuje ich w pożywieniu, to choćby posiłek był niezwykle obfity objętościowo (np. kilogram sera na raz), organizm będzie uważał, że głoduje. Sery, mięso, ryby czy jaja prawie w ogóle nie zawierają węglowodanów. Po bogatobiałkowym posiłku to właśnie aminokwasy, przedostając się do mózgu, informują o niedostatku węglowodanów. Mózg znowu wysyła na ratunek hormony z zadaniem rozbicia tłuszczu zapasowego w celu wyprodukowania niezbędnych węglowodanów. Znowu zużywane są tłuszcze, a łakomczuch nie tyje, ale chudnie.
Aminokwasy jak witaminy.
Niektóre z aminokwasów spełniają ponadto funkcje podobne do witamin – są katalizatorami reakcji chemicznych. Witaminopodobnym aminokwasem jest L-karnityna.
L-karnityna zawiaduje spalaniem tłuszczów. Bez jej udziału tłuszcz nie może zostać zamieniony w energię. Dlatego organizm produkuje znaczną jej ilość wtedy, kiedy nasila przemiany tłuszczowe podczas wysiłku lub głodzenia. Jeśli dodatkowo podamy L-karnitynę z pokarmem, organizm odniesie wrażenie, że… pracuje i jest głodzony. Tak więc L-karnityna, wprawdzie przez odmienny mechanizm, jednak podobnie jak inne aminokwasy, indukuje efekty ergogeniczny i ergonomiczny. W wielu badaniach dowiedziono, że nasila utratę tkanki tłuszczowej.
Suplement – góra żarcia w tabletce.
L-karnityna, podobnie jak inne aminokwasy, występuje w naturalnym pożywieniu. Aby działała odchudzająco, trzeba byłoby jeść bardzo dużo pokarmów bogatobiałkowych, bogatych także w tłuszcze i cholesterol. Taka dieta jest obwiniana o sprzyjanie nowotworom, chorobom serca i miażdżycy naczyń. Obżarstwo nie jest więc korzystne dla zdrowia.
Jednakże nie mamy powodów do zmartwienia. Rynek spożywczy oferuje substytuty (zamienniki) żywności, w postaci suplementów odżywczych – wysublimowanych, skoncentrowanych i odpowiednio zestawionych składników pokarmu, „upakowanych” w małych tabletkach.
W takiej formie możemy korzystać również z ergogenicznych i ergonomicznych aminokwasów, nazywanych potocznie „spalaczami tłuszczu”, takich jak: L-karnityna, L-arginina czy L-ornityna.
Zestawy tabletkowanych aminokwasów pojawiły się w aptekach. Warto spróbować – podobno działają rewelacyjnie!
Składnikami pokarmu, które „pochłaniają” tłuszcz, są aminokwasy. Obfitują w nie produkty wysokobiałkowe: sery, mięso, ryby i jaja. Wprowadzone do organizmu, w odpowiednio wysokiej dawce, wywołują podwójny efekt – ergogeniczny (pracotwórczy) i ergonomiczny (ekonomizujący energetykę). W obu efektach mamy do czynienia z oszukiwaniem organizmu. W pierwszym przypadku organizm odnosi wrażenie, że… wykonuje pracę fizyczną, w drugim – że… jest głodzony.
mgr farm. SŁAWOMIR AMBROZIAK
Na Forum
Słyszałam na zajęciach z trychologii że włosy rosną do pewnego momentu. Jest to zapisane w informacji genetycznej. Czyli ...Natalia     46

Witam. Od pewnego czasu mam nietypowy problem- przy jedzeniu jest mi niedobrze, czuję jakbym miała za chwilę zwymiotować. Nawet je ...olga     334

witam, mam 2 miesięczną córeczkę, tydzień po porodzie zaczęłam jej podawać mleko modyfikowane jako dodatek do ...halka159     410

Mam podobne wątpliwości jak osoba zakładająca temat? Czy ktoś może posiada pewne informacje na poruszony temat? ...Kolena     950

Witam. Od 3 miesięcy biorę Anticol. Wczoraj rozpoczołem prace w przydomowym garażu. Konkretnie lakierowanie elementów samoch ...maik4u     495

Pytanie do lekarza !!!
Cukrzyca ciężarnych
Zobacz odpowiedź lekarza Diabetologa
Najczęściej zadawane pytania Zadaj pytanie
Spis treści
-ASPARAGINIANY - klucz do zdrowia
-b.db. ƻelki
-Co w jedzeniu odchudza? (1)
-Co w jedzeniu odchudza? (2)
-Cukierki Czarny Bez
-Cukierki GƂogowe
-Cukierki Melisowe
-Cukierki Pokrzywowe
-Cukierki SzaƂwiowe
-Czym się odchudzać?
-Dieta i mlecznobiały uśmiech
-Dieta leczy reumatyzm
-Głodzenie jedzeniem
-Gdy puchnie i boli pomaga kolagen
-Jod wspomaga odchudzanie
-ƻelki ParaMisie
-Magnez – koi nerwy
-Magnez - energia dla szarych komórek
-Magnez chroni przed toksynami
-Magnez chroni serce
-Magnez pomaga dzieciom
-Potas chroni przed nadciśnieniem tętniczym
-Potrójna siła potasu
-Super deo
-Wapń – budulec dla kości
-Wapń dobrze przyswajany
-Wysiłek bez wysiłku
-Z widelcem na mikroby
Twój komentarz
Dodaj nowy komentarz




Design by Media Park Sp. z o.o. ® © 1999 & 2015
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.