Przychodnia.pl
Krystyny, Kingi   Czwartek 24. Lipca 2014r
Dieta leczy reumatyzm.
Najdokuczliwszym objawem chorób reumatoidalnych jest przewlekły stan zapalny. Odpowiada za dotkliwy ból, sztywność i ograniczenie ruchomości stawów.
DIETA LECZY REUMATYZM?
Medycyna jest jeszcze daleka od sformułowania jednoznacznej opinii, jednakże wygląda na to, że przynajmniej pewną część schorzeń reumatycznych uznać można za nadwrażliwość pokarmową i leczyć odpowiednią dietą. Stąd zaleceniem dietetycznym dla osób dotkniętych reumatoidalnym zapaleniem stawów i zesztywniającym zapaleniem stawów kręgosłupa jest eliminacja pokarmów sprzyjających wywoływaniu stanu zapalnego stawów i dostarczających organizmowi tzw. “zapalnych“ składników pokarmowych.
Jemy i ...chorujemy?
Ubocznym produktem trawienia niektórych pokarmów są szkodliwe substancje, przypominające tkankę łączną stawów. Zadaniem układu odpornościowego jest ich szybka eliminacja. Jednak układ odpornościowy osób nadwrażliwych “myli” te szkodliwe składniki ze zdrowymi narządami i atakuje je -co prowadzi do stanu zapalnego stawów.
Szkodliwe pokarmy
trzeba zidentyfikować i wyeliminować z diety. Lecz tutaj zaczyna się problem – u różnych osób różne pokarmy wywołują stany zapalne stawów i dość trudno jest ustalić jednolitą listę winowajców chorób stawów.
Jakie pokarmy zagrażają stawom?
Badaczom, na szczęście, udało się zidentyfikować najgroźniejsze pokarmy, są nimi: przetwory mleczne i mięsne, kukurydza, pszenica oraz rośliny z rodziny psiankowatych (ziemniaki, pomidory, papryka i bakłażany). Przebieg choroby mogą zaostrzać również oleje roślinne, które obfitują w tzw. kwasy tłuszczowe omega-6 - pobudzające organizm do wytwarzania hormonów prozapalnych.
Eliminacja z diety reumatyków wymienionych pokarmów daje spektakularną poprawę zdrowia.
Wprawdzie rozpiętość wyników badań klinicznych była znacząca (od 5 do 90 procent wyleczonych przypadków), to prace te, ponad wszelką wątpliwość, pozwoliły powiązać przyczynę choroby z modelem żywienia. Dlatego też, coraz częściej reumatykom proponuje się modyfikacje dietetyczne, zmierzające w kierunku usunięcia lub ograniczenia pokarmów szkodliwych.
Lecznicze pokarmy.
Istnieje również drugi pozytywny aspekt żywienia w chorobach reumatycznych. Pewne substancje pokarmowe – łagodzą objawy chorobowe.
Zalecenia dietetyczne dla reumatyków nakazują eliminację pokarmów szkodliwych oraz stosowanie przeciwzapalnych mikroskładników pokarmowych.
Dowiedziono, że pewne cechy morfologiczne i biochemiczne niektórych pokarmów rozpoznawane są przez układ odpornościowy jako zagrożenie zdrowia. Jeszcze większym problemem zdrowotnym staje się jednak ich podobieństwo do komórek tkanki łącznej – fibroblastów. Czasami bowiem układ odpornościowy “myli się” i zwalcza nie tylko te podobne pokarmy (i drobnoustroje), ale również te zdrowe komórki stawów. Wskutek przewlekłego stanu zapalnego zniszczeniu ulega wówczas tkanka łączna, zaś stawy ulegają deformacji powodującej ból i uniemożliwiającej ruch.
Jedynie bezpieczne
wydają się oliwa z oliwek i olej lniany (niska zawartość kwasów tłuszczowych omega-6), które to produkty można można pozostawić w diecie. W kilku badaniach dowiedziono, że dodatek do potraw sproszkowanego imbiru, kurukumy lub goździków łagodzi objawy choroby reumatycznej. Podobne efekty przynosi codzienne spożywanie czosnku lub cebuli.
Lecznicze własności mają antyoksydantynaturalne w owocach i warzywach.
W popularne antyoksydanty - witaminę A,C i E - obfitują warzywa i owoce. Tu jednak zalecana jest daleko idąca ostrożność. Bezwzględnie zakazane są warzywa psiankowate (ziemniaki, pomidory, papryka, bakłażany), natomiast co do owoców cytrusowych, brak jednoznacznej opinii (niektórzy autorzy wymieniają je w gronie pokarmów inicjujących chorobę).
Antyoksydanty naturalne dobrze jest uzupełniać suplementami tabletkowymi.
Warto zadbać również o znaczący udział ryb, w diecie reumatyka, gdyż tłuszcz tych zwierząt łagodzi odczyn zapalny. Dla tych, co nie lubią ryb rozwiązaniem pozostaje apteczny suplement – kapsułkowany olej rybi.
Najwartościowszym uzupełnieniem diety przeciwreumatycznej będą produkty obfitujące w kolagen
Składniki aktywne kolagenu (hydroksyaminokwasy i aminosacharydy) ograniczają aktywność enzymów prozapalnych oraz ułatwiają regenerację zmienionych chorobowo tkanek. Kolagen występuje w galaretkach, ale jest go tam niewiele i jest małoprzyswajalny. Znacznie lepsze efekty łagodzenia objawów chorobowych uzyskiwano stosując sproszkowaną chrząstkę rekina lub hydrolizaty kolagenu. Obydwa rodzaje preparatów można nabywać w aptekach. Na szczególną uwagę zasługuje Kolagen Active – pierwszy krajowy hydrolizat kolagenu.
Uwaga to dieta, która leczy!!!
Przeciwzapalne substancje pokarmowe łagodzące objawy autoimmunizacyjnych chorób stawów.
Antyoksydanty (wit. A, C, E, karotenoidy i flawonoidy) Dezaktywują wolne rodniki inicjujące i podtrzymujące stan zapalny
Związki siarkowe z czosnku i cebuli Ograniczają wytwarzanie hormonów tkankowych podtrzymujących stan zapalny (działanie aspirynopodobne)
Substancje aktywne imbiru, kurukumy i goździków Ograniczają wytwarzanie hormonów tkankowych podtrzymujących stan zapalny (działanie aspirynopodobne)
Kwasy tłuszczowe omega-3 z tłuszczu rybiego nasilają wytwarzanie hormonów tkankowych łagodzących procesy zapalne
Monomery kolagenu występujące w galaretkach i chrząstce rekina ograniczają aktywność enzymów podtrzymujących stan zapalny
Pokarmy łagodzące odczyn zapalny spożywane systematycznie, przynoszą oczekiwaną poprawę. Pozwalają na zmniejszenie dawek, a nieraz, z czasem, nawet na odstawienie leków przeciwzapalnych. To bardzo istotna kwestia, gdyż leki kumulują działania niepożądane, zaś substancje pokarmowe są całkowicie bezpieczne dla zdrowia.
mgr farm. Sławomir Ambroziak
Ostatnio na Forum ...
makmag 2014-07-23 21:05:06
Po przeczytaniu i przejrzeniu wielu post├│w, bardzo si─Ö ba┼éem zabiegu. Wnioski jakie wyci─ůgn─ů┼éem, to przede wszystkim b├│l i wstyd, podczas zabi ...
makmag 2014-07-23 19:46:51
Witam. Korzystaj─ůc z chwili spokoju, chcia┼ébym przedstawi─ç Wam swoj─ů opinie na temat kolonoskopii. Mam 42 lata i nie dawno omal nie po┼╝egna┼éem ...
ania 2014-07-22 23:55:15
Z ┼╝elami to nie wolno przesadza─ç. JE┼Ťli moge podrzuci─ç to bardzo fajne s─ů gryzako┼Ťliniaki, gryzaczek zawsze jest z ma┼éym pod buzi─ů a ┼Ťliniak ...
SZUKAJ w Serwisie

BIULETYN

Wpisz swój e-mail
Pytanie do lekarza !!!
Cukrzyca ciężarnych
Zobacz odpowiedź lekarza Diabetologa
Najczęściej zadawane pytania Zadaj pytanie
Spis treści
-ASPARAGINIANY - klucz do zdrowia
-b.db. ┼╗elki
-Co w jedzeniu odchudza? (1)
-Co w jedzeniu odchudza? (2)
-Cukierki Głogowe
-Cukierki Melisowe
-Cukierki Pokrzywowe
-Cukierki Szałwiowe
-Czym się odchudzać?
-Dieta i mlecznobiały uśmiech
-Dieta leczy reumatyzm
-Głodzenie jedzeniem
-Gdy puchnie i boli pomaga kolagen
-Jod wspomaga odchudzanie
-┼╗elki ParaMisie
-Magnez – koi nerwy
-Magnez - energia dla szarych komórek
-Magnez chroni przed toksynami
-Magnez chroni serce
-Magnez pomaga dzieciom
-Potas chroni przed nadciśnieniem tętniczym
-Potrójna siła potasu
-Super deo
-Wapń – budulec dla kości
-Wapń dobrze przyswajany
-Wysiłek bez wysiłku
-Z widelcem na mikroby
Twój komentarz
Dodaj nowy komentarz




Design by Media Park Sp. z o.o. ® © 1999 & 2014
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.