Przychodnia.pl
Sobota 5. Września 2015r
Doroty, Wawrzyńca
linki sponsorowane, reklamy

Dieta leczy reumatyzm.
Najdokuczliwszym objawem chorób reumatoidalnych jest przewlekły stan zapalny. Odpowiada za dotkliwy ból, sztywność i ograniczenie ruchomości stawów.
DIETA LECZY REUMATYZM?
Medycyna jest jeszcze daleka od sformułowania jednoznacznej opinii, jednakże wygląda na to, że przynajmniej pewną część schorzeń reumatycznych uznać można za nadwrażliwość pokarmową i leczyć odpowiednią dietą. Stąd zaleceniem dietetycznym dla osób dotkniętych reumatoidalnym zapaleniem stawów i zesztywniającym zapaleniem stawów kręgosłupa jest eliminacja pokarmów sprzyjających wywoływaniu stanu zapalnego stawów i dostarczających organizmowi tzw. “zapalnych“ składników pokarmowych.
Jemy i ...chorujemy?
Ubocznym produktem trawienia niektórych pokarmów są szkodliwe substancje, przypominające tkankę łączną stawów. Zadaniem układu odpornościowego jest ich szybka eliminacja. Jednak układ odpornościowy osób nadwrażliwych “myli” te szkodliwe składniki ze zdrowymi narządami i atakuje je -co prowadzi do stanu zapalnego stawów.
Szkodliwe pokarmy
trzeba zidentyfikować i wyeliminować z diety. Lecz tutaj zaczyna się problem – u różnych osób różne pokarmy wywołują stany zapalne stawów i dość trudno jest ustalić jednolitą listę winowajców chorób stawów.
Jakie pokarmy zagrażają stawom?
Badaczom, na szczęście, udało się zidentyfikować najgroźniejsze pokarmy, są nimi: przetwory mleczne i mięsne, kukurydza, pszenica oraz rośliny z rodziny psiankowatych (ziemniaki, pomidory, papryka i bakłażany). Przebieg choroby mogą zaostrzać również oleje roślinne, które obfitują w tzw. kwasy tłuszczowe omega-6 - pobudzające organizm do wytwarzania hormonów prozapalnych.
Eliminacja z diety reumatyków wymienionych pokarmów daje spektakularną poprawę zdrowia.
Wprawdzie rozpiętość wyników badań klinicznych była znacząca (od 5 do 90 procent wyleczonych przypadków), to prace te, ponad wszelką wątpliwość, pozwoliły powiązać przyczynę choroby z modelem żywienia. Dlatego też, coraz częściej reumatykom proponuje się modyfikacje dietetyczne, zmierzające w kierunku usunięcia lub ograniczenia pokarmów szkodliwych.
Lecznicze pokarmy.
Istnieje również drugi pozytywny aspekt żywienia w chorobach reumatycznych. Pewne substancje pokarmowe – łagodzą objawy chorobowe.
Zalecenia dietetyczne dla reumatyków nakazują eliminację pokarmów szkodliwych oraz stosowanie przeciwzapalnych mikroskładników pokarmowych.
Dowiedziono, że pewne cechy morfologiczne i biochemiczne niektórych pokarmów rozpoznawane są przez układ odpornościowy jako zagrożenie zdrowia. Jeszcze większym problemem zdrowotnym staje się jednak ich podobieństwo do komórek tkanki łącznej – fibroblastów. Czasami bowiem układ odpornościowy “myli się” i zwalcza nie tylko te podobne pokarmy (i drobnoustroje), ale również te zdrowe komórki stawów. Wskutek przewlekłego stanu zapalnego zniszczeniu ulega wówczas tkanka łączna, zaś stawy ulegają deformacji powodującej ból i uniemożliwiającej ruch.
Jedynie bezpieczne
wydają się oliwa z oliwek i olej lniany (niska zawartość kwasów tłuszczowych omega-6), które to produkty można można pozostawić w diecie. W kilku badaniach dowiedziono, że dodatek do potraw sproszkowanego imbiru, kurukumy lub goździków łagodzi objawy choroby reumatycznej. Podobne efekty przynosi codzienne spożywanie czosnku lub cebuli.
Lecznicze własności mają antyoksydantynaturalne w owocach i warzywach.
W popularne antyoksydanty - witaminę A,C i E - obfitują warzywa i owoce. Tu jednak zalecana jest daleko idąca ostrożność. Bezwzględnie zakazane są warzywa psiankowate (ziemniaki, pomidory, papryka, bakłażany), natomiast co do owoców cytrusowych, brak jednoznacznej opinii (niektórzy autorzy wymieniają je w gronie pokarmów inicjujących chorobę).
Antyoksydanty naturalne dobrze jest uzupełniać suplementami tabletkowymi.
Warto zadbać również o znaczący udział ryb, w diecie reumatyka, gdyż tłuszcz tych zwierząt łagodzi odczyn zapalny. Dla tych, co nie lubią ryb rozwiązaniem pozostaje apteczny suplement – kapsułkowany olej rybi.
Najwartościowszym uzupełnieniem diety przeciwreumatycznej będą produkty obfitujące w kolagen
Składniki aktywne kolagenu (hydroksyaminokwasy i aminosacharydy) ograniczają aktywność enzymów prozapalnych oraz ułatwiają regenerację zmienionych chorobowo tkanek. Kolagen występuje w galaretkach, ale jest go tam niewiele i jest małoprzyswajalny. Znacznie lepsze efekty łagodzenia objawów chorobowych uzyskiwano stosując sproszkowaną chrząstkę rekina lub hydrolizaty kolagenu. Obydwa rodzaje preparatów można nabywać w aptekach. Na szczególną uwagę zasługuje Kolagen Active – pierwszy krajowy hydrolizat kolagenu.
Uwaga to dieta, która leczy!!!
Przeciwzapalne substancje pokarmowe łagodzące objawy autoimmunizacyjnych chorób stawów.
Antyoksydanty (wit. A, C, E, karotenoidy i flawonoidy) Dezaktywują wolne rodniki inicjujące i podtrzymujące stan zapalny
Związki siarkowe z czosnku i cebuli Ograniczają wytwarzanie hormonów tkankowych podtrzymujących stan zapalny (działanie aspirynopodobne)
Substancje aktywne imbiru, kurukumy i goździków Ograniczają wytwarzanie hormonów tkankowych podtrzymujących stan zapalny (działanie aspirynopodobne)
Kwasy tłuszczowe omega-3 z tłuszczu rybiego nasilają wytwarzanie hormonów tkankowych łagodzących procesy zapalne
Monomery kolagenu występujące w galaretkach i chrząstce rekina ograniczają aktywność enzymów podtrzymujących stan zapalny
Pokarmy łagodzące odczyn zapalny spożywane systematycznie, przynoszą oczekiwaną poprawę. Pozwalają na zmniejszenie dawek, a nieraz, z czasem, nawet na odstawienie leków przeciwzapalnych. To bardzo istotna kwestia, gdyż leki kumulują działania niepożądane, zaś substancje pokarmowe są całkowicie bezpieczne dla zdrowia.
mgr farm. Sławomir Ambroziak
linki sponsorowane, reklamy

8244
Twój komentarz
Dodaj nowy komentarz

22 Maria 31.61.131.92
2013-10-10 14:56:49

"ha,ha..." to zwykły śmiertelnik borykający się z zespołem Sharpa...
21 E 80.53.179.110
2013-09-19 12:15:11

ha,ha... to chyba reklama jakiejś firmy sprzedającej suplementy diety
20 maria 31.61.129.68
2013-09-16 11:12:41

W książce "Dieta bezpszenna" autor (kardiolog) opisuje cenne odkrycie (swoje i nie tylko) nt. wyłączenia z diety produktów pszennych (WSZECHOBECNYCH) i opisy pozytywnych skutków (wyleczonych pacjentów) po zastosowaniu tejże diety. Jako główny czynnik prozapalny podaje pewne białko w pszenicy oraz inne białka np. gluten. Pisze,że wiele osób nie mając klasycznych objawów celiakii może na nią chorować, nie wiedząć o tym. Mowa jest również o otyłości, cukrzycy, stanach zapalnych naczyń krwionośnych, reumatyzmie i innych chorobach przewlekłych.
19 marcin 82.177.150.13
2012-08-16 20:06:31

Odnośnie artykułu,to mam parę pytań .A mięso wołowe,masło klarowane.grejpfruty,d,Adamo jeść zaleca,gdyz długoletnie badania w swej klinice w USA przeprowadził.Proszę o łaskawy kontakt,gdyż jestem mocno zainteresowany i pod kreską.Marcin Kalinowski a-mail mkalinowski2010@g mail.com 15.08 2012 r.
18 ads 87.206.191.87
2012-02-02 15:43:54

białko jest w we wszystkich kaszach, ryżu, orzechach, ziarnach, a nawet warzywach i owocach.
17 maria 83.11.109.120
2011-08-02 08:46:04

jaki rodzaj bialka nalezy spozywac skoro przetworow miesnych i mlecznych nie stosowac
16 grazyna
2011-02-13 20:59:59

jaki rodzaj białka należy spożywać skoro przetwory mleczne i mięsne nie stosować
15 grazyna
2011-02-13 20:53:11

widzę że nie można spożywać ziemniaków,makaronów pszennych it...czym to zastąpić
14 grazyna
2011-02-13 20:47:43

jaki rodzaj białka należy spożywać skoro przetwory mleczne i mięsne nie stosować
13 danuta
2010-12-29 16:54:57

mam zapalenie stawów przez wzw hcv c czym to leczyc
12 Gosia
2010-10-13 10:50:48

Bardzo mi pomogła ta dieta. Podeszłam do niej bardzo rygorystycznie i pierwsze efekty były już po trzech dniach (ból na tyle się zmniejszył że mogłam przespać całą noc ) Wyłączyłam z jadłospisu również cukier i wszystkie produkty konserwowane. Od dwóch lat nie mam żadnych dolegliwości i objawów chorobowych.
11 Łukasz
2010-06-28 23:23:11

Moje pytanie. gdyż widzę że nie można spożywać ziemniaków makaronów pszennych itp, więc czym to zastąpić ?? Ryż zaszkodzi czy pomoże ?? czy można jeść jajka ?? proszę o dokładną listę co można a czego nie można. jak by ktoś miał czas. pozdrawiam
10 kasia
2004-02-03 18:28:41

odpowiadając na niepokoje poprzedników: zdaje się, że ryby mogą dostarczyć nam odpowiednią ilość wysokogatunkowego białka, więc chyba nie ma powodu do obaw. Mogę zapewnić na podstawie własnych doświadczeń z dietą taką, jak ta opisana wyżej, że to działa. Wszakże wymaga dyscypliny i rozsądnego planowania posiłków. Trzeba też przez pewien czas skupić się na wypracowaniu optymalnej dla siebie wersji. Naprawdę warto.
9 Grazyna
2004-01-29 15:20:06

jaki rodzaj bialka nalezy spozywac skoro przetwory mleczne i miesne sa nie stosowne proteiny roslinne wywoluja gazy i wzdecia zatem co ? czy wszystkie miesa i przetwory mleczne sa niewskazane?
8 OLA
2003-04-07 18:37:22

Choruje na zzsk, o chorobie wiem od niedawna, czytałam, że dieta kwaśniewskiego jest bardzo dobra, ale tam trzeba zjadać głównie mięso, tłuste mleko a tu dowiaduje się aby unikać! Proszę o wyjaśnienie tej sprzeczności.
7 ania
2003-04-04 19:57:30

Zdziwił mnie w tym artykule fakt, iż podano tu jako szkodliwe: mleko i mięso, podczas gdy w diecie dr Kwaśniewskiego, jest to podstawa, a dieta ta jest często uważana jako jedyne lekarstwo w przewlekłych, postępujących chorobach reumatologicznych, a przede wszystkim ZZSK. Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić tą sprzeczność?
6 NS
2002-10-22 23:30:34

Super. Sądzę, że to na prawdę funkcjonuje tak jak jest wyżej opisane.
5 kasia
2004-02-03 18:28:41

odpowiadając na niepokoje poprzedników: zdaje się, że ryby mogą dostarczyć nam odpowiednią ilość wysokogatunkowego białka, więc chyba nie ma powodu do obaw. Mogę zapewnić na podstawie własnych doświadczeń z dietą taką, jak ta opisana wyżej, że to działa. Wszakże wymaga dyscypliny i rozsądnego planowania posiłków. Trzeba też przez pewien czas skupić się na wypracowaniu optymalnej dla siebie wersji. Naprawdę warto.
4 Grazyna
2004-01-29 15:20:06

jaki rodzaj bialka nalezy spozywac skoro przetwory mleczne i miesne sa nie stosowne proteiny roslinne wywoluja gazy i wzdecia zatem co ? czy wszystkie miesa i przetwory mleczne sa niewskazane?
3 OLA
2003-04-07 18:37:22

Choruje na zzsk, o chorobie wiem od niedawna, czytałam, że dieta kwaśniewskiego jest bardzo dobra, ale tam trzeba zjadać głównie mięso, tłuste mleko a tu dowiaduje się aby unikać! Proszę o wyjaśnienie tej sprzeczności.
2 ania
2003-04-04 19:57:30

Zdziwił mnie w tym artykule fakt, iż podano tu jako szkodliwe: mleko i mięso, podczas gdy w diecie dr Kwaśniewskiego, jest to podstawa, a dieta ta jest często uważana jako jedyne lekarstwo w przewlekłych, postępujących chorobach reumatologicznych, a przede wszystkim ZZSK. Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić tą sprzeczność?
1 NS
2002-10-22 23:30:34

Super. Sądzę, że to na prawdę funkcjonuje tak jak jest wyżej opisane.


Na Forum
witam nie wem co zrobic dziecko miało swiszczacy kaszel udałam sie do lekarza badanie wykazalo poczatki astmy pytałam czy ma to zwiaze ...domino     13

czyli widze że masz długi staż z tą chorobą , tylko pozazdrościć.. ...kingapolek     1964

Mój brat cierpi na migreny, i przechodzi to strasznie... ...jowitamartens     16665

Witam, mam 16 lat. Od pół roku, dokałdnie od stycznia, a nawet może i wcześniej, ciągle dokuczają mi jakieś do ...agata.takjakos     130

Mam pytanie. Czy istnieja leki zwalczajace kiłebez recepty? Dziekuje za odpowiedz z gory. ...bryaner82@interia.pl     146

Pytanie do lekarza !!!
Cukrzyca ciężarnych
Zobacz odpowiedź lekarza Diabetologa
Najczęściej zadawane pytania Zadaj pytanie
Spis treści
-ASPARAGINIANY - klucz do zdrowia
-b.db. Żelki
-Co w jedzeniu odchudza? (1)
-Co w jedzeniu odchudza? (2)
-Cukierki Czarny Bez
-Cukierki Głogowe
-Cukierki Melisowe
-Cukierki Pokrzywowe
-Cukierki Szałwiowe
-Czym się odchudzać?
-Dieta i mlecznobiały uśmiech
-Dieta leczy reumatyzm
-Głodzenie jedzeniem
-Gdy puchnie i boli pomaga kolagen
-Jod wspomaga odchudzanie
-Żelki ParaMisie
-Magnez – koi nerwy
-Magnez - energia dla szarych komórek
-Magnez chroni przed toksynami
-Magnez chroni serce
-Magnez pomaga dzieciom
-Potas chroni przed nadciśnieniem tętniczym
-Potrójna siła potasu
-Super deo
-Wapń – budulec dla kości
-Wapń dobrze przyswajany
-Wysiłek bez wysiłku
-Z widelcem na mikroby
linki sponsorowane, reklamy

Design by Media Park Sp. z o.o. ® © 1999 & 2015
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.