Przychodnia.pl
Franciszka, Urbana   Czwartek 2. Kwietnia 2015r
Potas chroni przed nadciśnieniem tętniczym
Współczesna medycyna z rosnącą nadzieją przygląda się roli potasu, w tzw. niefarmakologicznym leczeniu nadciśnienia tętniczego.
Wiadomo, że potas jest bardzo potrzebny organizmowi.
Tymczasem w codziennej diecie jest go zwykle za mało w stosunku do potrzeb fizjologicznych. I co najważniejsze jest przeciwstawny sodowi, który podwyższa ciśnienie krwi, gdyż deficytowy potas obniża ciśnienie krwi. W licznych badaniach klinicznych dowiedziono, że u chorych z łagodnym lub umiarkowanym nadciśnieniem tętniczym podwyższenie poziomu potasu prowadzi do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi.
Nieoczekiwane spostrzeżenie
Zależność pomiędzy zasobnością potasu w organizmie a normalizacją ciśnienia tętniczego zauważyli amerykańscy lekarze w latach 20-tych i 30-tych ubiegłego stulecia. Np. obserwacje Addisona już w 1928 r. stwierdzały, że dieta bogata w potas obniża ciśnienie tętnicze u osób z chorobą nadciśnienieniową. Podobny leczniczy efekt obserwowano u dzieci z nadciśnieniem tętniczym i cukrzycą, którym podano suplement - chlorek potasu. Naukowcy zaciekawieni leczniczym efektem podawania potasu na chorobę nadciśnieniową zaczęli od tego czasu systematyczne badać duże zbiorowości porównując ciśnienie tętnicze osób posiadających w organizmie dużo i mało tego minerału.
W badaniach prowadzonych przez dziesięciolecia udokumentowano jednoznacznie wpływ potasu na ciśnienie krwi.
Wyniki tych badań prowadzonych w różnych strefach geograficznych świata, na różnorodnych populacjach - m.in. Azji, Stanów Zjednoczonych, krajów zachodniej i północnej Europy wykazały wpływ zawartości potasu w diecie na zmniejszenie ciśnienia krwi w chorobie nadciśnieniowej. Udokumentowano też związek wysokości ciśnienia rozkurczowego, od stosunku sodu do potasu wydalanych w moczu.
Okazało się, że osoby z wyższym ciśnieniem tętniczym krwi cechują się mniejszym wydalaniem potasu z krwi oraz nadmierną aktywnością reniny w osoczu i dużym stężeniem aldosteronu.
Zatrzymywanie potasu przez organizm osoby z chorobą nadciśnieniową wskazuje na jego deficyt i ważną rolę w regulacji ciśnienia krwi. Z kolei renina jest enzymem, który ma zdolność inicjowania wytwarzania angiotensyny II najsilniejszego ze wszystkich znanych związków zwężających naczynia krwionośne i tym samym podnoszącym ciśnienie krwi. Angiotensyna II pobudza nerki do wytwarzania aldosteronu - silnego hormonu, który zatrzymuje jony sodu i wodę w krwi i dodatkowo podnosi ciśnienie krwi.
Czy doustne preparaty soli potasu pomagają chorym na nadciśnienie?
Wyniki wielu badań opublikowanych na początku lat 90 (McGregor i Cappucio) wykazały, że przyjmowanie doustnych preparatów potasu prowadzi do obniżenia ciśnienia skurczowego o 5,9 mm Hg, zaś rozkurczowego o 3,4 mm Hg. Okazało się też, że im dłużej trwa kuracja potasem - tym większy jest jej efekt leczniczy.
Im więcej solimy potrawy - tym bardziej skuteczny jest potas
W ostatnich latach uczeni przedstawili wyniki badań grupy ponad 2 600 osób. Badania te potwierdziły znaczącą rolę potasu w normalizacji nadciśnienia tętniczego. Zauważono przy tym, że działanie biopierwiastka było najsilniejsze w grupie osób stosujących w diecie najwięcej soli kuchennej. W jednym z badań wykorzystujących metodę całodobowego automatycznego pomiaru ciśnienia wykazano bowiem, że największy spadek ciśnienia tętniczego skurczowego i rozkurczowego zaobserwowano u chorych z nadciśnieniem tętniczym stale wydalających z moczem duże ilości soli.
Zapotrzebowanie dobowe na potas wynosi około 2-3 gramy, czyli mniej więcej tyle samo, co na sód, a spożywamy go za mało.
Jeśli osoba z nadciśnieniem zacznie przyjmować potas zapisany przez lekarza, to spowoduje to zwiększenie wydalania sodu i wody oraz obniży ciśnienie krwi. Ale uwaga - nerki wydalą tylko 15 gramów potasu dziennie. Chore nerki nie podołają nawet tej ilości a ich choroba jest przeciwwskazaniem do przyjmowania zwiększonych dawek. Toteż przyjmowanie potasu w tabletkach powinno się dokonywać pod nadzorem lekarza.
Czy osoby stosujące leki moczopędne w leczeniu nadciśnienia tętniczego - mogą mieć niedobór potasu!
Leki moczopędne stosuje się powszechnie w leczeniu nadciśnienia tętniczego - w monoterapii i w tzw. leczeniu skojarzonym, tj, wraz z wspomagającymi lekami. Cechują się one jednak zdolnością zwiększonego wydalania potasu wraz z moczem. Już podczas podawania małej dawki diuretyku tiazydowego (lek moczopędny) już po roku pojawił się wyraźny niedobór potasu. Oznacza to niestety większe ryzyko powikłań sercowo-naczyniowych. Uzupełnianie potasu jest zatem standardowym wspomaganiem terapii lekami moczopędnymi. Chyba, że chory przyjmuje nowoczesne diuretyki oszczędzające potas. Wymaga to jednak dużej ostrożności ze strony osób z upośledzoną czynnością nerek.
Im więcej potasu w diecie (np. w postaci bogatych w minerał warzyw i owoców i suplementów diety ) - tym mniejsze ryzyko udaru mózgu.
W niedawnych badaniach obejmujących ponad 43 tysiące mężczyzn w wieku 40 - 75 lat wykazano korzystny wpływ potasu na zmniejszenie częstości udarów mózgu. Był on bardziej zaznaczony u chorych na nadciśnienie tętnicze, niż u osób zdrowych. Z analizy statystycznej wynikało ponadto, że profilaktyczna rola potasu wzrastała wraz z wiekiem. W jednym z badań przeprowadzonych u chorych w wieku 75 lat - zwiększenie zawartości potasu w diecie o 60 mmol na dobę spowodowało obniżenie ciśnienia skurczowego aż 10 mm Hg, a rozkurczowego o 6 mm Hg.
Potas w warzywach i owocach bardziej skuteczny w ochronie przed udarem?
Wyniki 20 letniej analizy grupy mężczyzn w ramach Framingham Study dowiodły, że obfitość potasu w naturalnej diecie złożonej z warzyw i owoców skutkowała 22% zmniejszeniem ryzyka udaru mózgowego, niezależnym od ciśnienia tętniczego krwi. Podobna analiza związku pomiędzy zasobnością potasu w diecie z zmniejszeniem ryzyka zawału, nie wykazała jednoznacznego korzystnego wpływu biopierwiastka, jednak ujawniła dłuższy ogólny czas przeżycia chorych na nadciśnienie.
Warzywa bogate w potas obniżają nadciśnienie tętnicze
W licznych badaniach udokumentowano korzystny wpływ diety bogatopotasowej, złożonej z zasobnych w biopierwiastek owoców i warzyw. W zakończonych niedawno badaniach DASH (dieta przeciw nadciśnieniu) przeprowadzonych na grupie blisko 500 osób wykazano, że modyfikacja diety i wprowadzenie jarzyn i owoców oraz zmniejszenie spożycia tłuszczów nasyconych - powoduje obniżenie ciśnienia skurczowego aż o 11,4 mmHg i rozkurczowego o 5,5 mmHg.
Czy znamy pokarmy bogate w łatwo przyswajalne sole potasu, które można stosować do dietetycznej profilaktyki w zapobieganiu chorobie nadciśnieniowej?
Bardzo popularnym i lubianym produktem cechującym się zasobnością potasu jest pomidor i banan oraz ich przetwory. (mączka bananowa, sok pomidorowy, keczup, pasta pomidorowa). Zasobne w potas są popularne ziemniaki. A ponadto obfitują w potas: owoce cytrusowe, pestki słonecznika, warzywa liściaste, itp.
Ostrzeżenie:
Choć nadciśnienie tętnicze nie boli, jest wielkim zagrożeniem dla zdrowia. Zwiększony napór krwi na ścianki tętnic ułatwia procesy miażdżycowe i stale zagraża oderwaniem dużej płytki miażdżycowej, a w konsekwencji zawałem lub udarem mózgu. Ostrzegawczymi sygnałami organizmu, mogącymi mieć związek z nadciśnieniem tętniczym, są: częste odczuwanie bólu głowy, ucisku w głowie, migotanie przed oczami, uczucie ogólnego, wewnętrznego niepokoju. Pomiarów ciśnienia krwi należy więc dokonywać często, podczas każdej wizyty w gabinecie lekarskim.
oprac. mgr Edward Ozga Michalski konsultacja prof. dr hab. med. Andrzej Danysz


Profilaktyczne zalecenia lecznicze - promocja zdrowia
Najkorzystniej jest spożywać naturalne produkty bogate w potas w postaci soków lub owoców i warzyw na surowo, 4 razy dziennie w ilości 1kg na dobę. Jednakże w wyżej opisanych sytuacjach zwiększonego wysiłku fizycznego, nadmiernej potliwości w czasie upałów, czy też biorąc pod uwagę niedobór potasu w glebie i w diecie - celowa jest suplementacja. Najbardziej bezpieczną formą wspomagania diety w potas są preparaty naturalne, które organizm najlepiej przyswaja.
Potasowe bogactwo w postaci naturalnej substancji...
znajdziesz np. w preparacie Kalivit- produkcji polskiej firmy „FARMAPOL” Poznań. Jest to suplement diety uzupełniający w sposób naturalny niedobór potasu. Bazę stanowią sproszkowane banany nie tylko niezwykle bogate w potas, ale również w inne, korzystne dla zdrowia składniki takie jak: włókna roślinne, witaminy B6 i C, kwas foliowy. Jego dobroczynne działanie na organizm wzmocniono dodatkiem łatwo przyswajalnego związku potasu.
Wskazania do stosowania:
Suplementacja potasu zalecana jest w sytuacjach stresowych, w czasie zwiększonego wysiłku umysłowego i fizycznego. Niedobory powstają w wyniku jego nadmiernej utraty przez przewód pokarmowy (długotrwałe wymioty, biegunka), nerki a także w marskości wątroby, przy spożywaniu dużej ilości solonych potraw, słodyczy, kawy i alkoholu, wskutek intensywnych diet wyszczuplających oraz przy wzmożonej potliwości.
Lekarz diabetolog
Odchudzanie

Zobacz odpowiedź
lekarza diabetologa
- Najczęściej zadawane pytania usługa bezpłatna:
Roche Diagnostics Polska
-   Zadaj pytanie
Pytanie nie dotyczące cukrzycy pozostanie bez odpowiedzi.
Na Forum
Regularne mierzenie poziomu cukru to podstawa. Przecież od jego poziomu zależy ilość insuliny jaką należy przyją ...Natalia     110

Pompy, która mierzy poziom glukozy bym nie polecała. Sensory do pomiaru są podobno bardzo drogie (a do tego jeszcze wkucia i inne gad&# ...Natalia     105

Chciałabym skonsultować wyniki badań morfologii krwi mojej 12-letniej córki Leukocyty 5,0 tys/?l 4,5 13,5 N Erytrocyty 5,4 ...nogesowa     905

Słyszałam na zajęciach z trychologii że włosy rosną do pewnego momentu. Jest to zapisane w informacji genetycznej. Czyli ...Natalia     209

Witam. Od pewnego czasu mam nietypowy problem- przy jedzeniu jest mi niedobrze, czuję jakbym miała za chwilę zwymiotować. Nawet je ...olga     1042

Pytanie do lekarza !!!
Cukrzyca ciężarnych
Zobacz odpowiedź lekarza Diabetologa
Najczęściej zadawane pytania Zadaj pytanie
Spis treści
-ASPARAGINIANY - klucz do zdrowia
-b.db. ƻelki
-Co w jedzeniu odchudza? (1)
-Co w jedzeniu odchudza? (2)
-Cukierki Czarny Bez
-Cukierki GƂogowe
-Cukierki Melisowe
-Cukierki Pokrzywowe
-Cukierki SzaƂwiowe
-Czym się odchudzać?
-Dieta i mlecznobiały uśmiech
-Dieta leczy reumatyzm
-Głodzenie jedzeniem
-Gdy puchnie i boli pomaga kolagen
-Jod wspomaga odchudzanie
-ƻelki ParaMisie
-Magnez – koi nerwy
-Magnez - energia dla szarych komórek
-Magnez chroni przed toksynami
-Magnez chroni serce
-Magnez pomaga dzieciom
-Potas chroni przed nadciśnieniem tętniczym
-Potrójna siła potasu
-Super deo
-Wapń – budulec dla kości
-Wapń dobrze przyswajany
-Wysiłek bez wysiłku
-Z widelcem na mikroby




21
Twój komentarz
Dodaj nowy komentarz




Design by Media Park Sp. z o.o. ® © 1999 & 2015
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.